Persoane interesate

sâmbătă, 21 iulie 2012

Chemarea ingerului de Guillaume Musso (review)

L'appel de l'ange (si avand in vedere rolul telefoanelor in roman, cred ca o traducere mai exacta ar fi fost Apelul ingerului :) e un roman fascinant ... nu poti sa-l lasi din mana odata parcurse primele 30 de pagini (nu zic de la prima pagina, as exagera). 
sursa (inclusiv pentru prezentarea de mai jos)
New York, aeroportul Kennedy. În sala de aşteptări aglomerată, un bărbat şi o femeie se ciocnesc, îşi cer scuze, apoi fiecare îşi vede de drumul lui. Madeline şi Jonathan nu se mai întâlniseră niciodată şi n-ar fi trebuit să se revadă. Dar, ajunşi la destinaţiile lor, descoperă că au încurcat telefoanele mobile. Când îşi dau seama de greşeală, sunt despărţiţi de zece mii de kilometri: ea are o florărie la Paris, el, se ocupă de un mic restaurant la San Francisco. Învinşi de curiozitate, fiecare cercetează conţinutul telefonului celuilalt. O dublă indiscreţie şi o revelaţie: vieţile lor sunt legate printr-un secret pe care-l credeau îngropat pentru totdeauna… Îmbinând în mod fericit o comedie romantică şi un thriller captivant, Guillaume Musso construieşte în Chemarea îngerului o intrigă care te va ţine cu sufletul la gură şi nişte personaje de-a dreptul fermecătoare.

Ce impresie mi-a lasat romanul? In primul rand mi-a dat de gandit in legatura cu detaliile personale pe care telefonul le poate dezvalui cuiva; apoi n-am mai rationalizat totul in relatie cu realitatea, caci deja  ma cufundasem in roman si cercetam alaturi de personaje misterul in jurul caruia se invarte cartea si desi imaginatia mea tesea posibilitati, uite ca nu am nimerit toata povestea, ceea ce mi-a placut si mai mult ... nu prea mai e interesant daca stiu deja ce-o sa se intample :) 
Nu vreau sa stric misterul si va spun doar ca merita citit, e scris concis, intrigant si cu elemente de thriller, cat sa te faca sa nu mai lasi cartea din mana si sa iti para rau cand se termina, nu pentru ca nu ar fi un final bun, ci pentru ca adrenalina scade parca prea brusc si ... mai vrei :)
Mi-a amintit de filme de gen (asa cum spune si prezentarea, impleteste povestea de dragoste cu thriller), dar incipitul, acel moment in care 2 straini care se intalnesc intamplator si vietilor lor se ating in mod decisiv mi-a amintit de un serial - Touch - care se bazeaza pe o supozitie destul de cunoscuta - totul este legat in lumea asta si chestiuni fara importanta undeva, au repercursiuni importante in alta parte (stiti zicala cu fluturele si furtuna). Daca v-a placut cartea, s-ar putea sa va placa si serialul si vice-versa.

Va las cu un citat central:

"Madeleine capitula in fata acestui sentiment nou. Era ametitor precum un salt in gol, fara parasuta ori coarda elastica. Se gandi din nou la intalnirea lor. Nimic nu s-ar fi intamplat fara acea ciocnire din aeroport. Nimic nu s-ar fi intamplat daca nu si-ar fi schimbat telefoanele din neatentie. Daca ea ar fi intrat in acea cafenea cu treizeci de secunde mai devreme sau cu treizeci de secunde mai tarziu, nu s-ar fi intalnit niciodata. Asa le era scris. O stranie lovitura a destinului, care alesese sa-i apropie intr-un moment decisiv. Chemarea ingerului, cum zicea bunica ei ..."
L.E. mi-am amintit inca un citat care mi-a placut:
"Mult timp n-am fost fericita. Cand eram foarte trista, ma agatam de-o fraza, uneori atribuita lui Victor Hugo, pe care o copiasem pe prima pagina a jurnalului meu. Zicea asa: 'Cei mai frumosi ani ai unei vieti sunt cei pe care nu i-ai trait inca.' "

Aceasta carte am citit-o in cadrul campaniei "Cartea calatoare" initiata de Editura All - aplauze si recunostinta si va recomand sa intrati pe pagina grupului aici daca doriti sa vedeti ce carti circula si poate sa va inscrieti si voi pe itinerariul lor.

Un comentariu:

  1. Ei mi-am cumparat-o pana la urma...nu am mai avut rabdare...si abia astept sa o citesc, inca nu am primit-o. Cred ca o sa o devorez cum am facut cu Fata de hartie :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere