Persoane interesate

joi, 26 ianuarie 2012

Agonie și extaz - a book review

Romanul lui Irving Stone, Agonie și extaz (The Agony and the Extasy) este o biografie literară a lui Michelangelo Buonarroti, celebrul sculptor și pictor italian, creatorul celebrei picturi a Capelei Sixtine, a lui David, a unor sonete superbe, chiar dacă nu la fel de cunoscute precum cele ale lui Shakespeare.
Nu sunt o pasionată a biografiilor sau a cărților despre artă, am luat cartea de la bibliotecă pentru că nu găsisem altceva (avea o copertă simplă, fără vreo trimitere la conținut) - nu prea sună incitant, așa-i? Ei bine, pe mine m-a surprins în cel mai plăcut mod.
Cartea are peste 600 de pagini și nu aveam cine ce așteptări, așa că am deschis cartea și am început să  citesc de pe undeva de la mijloc. Hmmm, interesant ... dupa 20-30 de pagini, deja m-a prins ... rewind .... să începem cu începutul, adică 'agonia' tânărului creator care își convinge cu greu tatăl să-l lase să devină ucenicul lui Ghirlandaio, apoi muncește mult până să primească șansa și materialele pentru a-și exprima ideile artistice. 
Cartea expune prima dragoste a lui Michelangelo - pasiunea lui pentru marmură, o iubită rece care după ore lungi de lucru se înduplecă, devine maleabilă și se transformă în opera de artă imaginată. Astfel au luat naștere celebra Pieta, Moise, David, Zi și Noapte, Amurgul și Aurora etc.
Aflăm despre încercările dragostei interzise pentru Contessina, apoi dragostea matură pentru Vittoria Colonna; despre generozitatea și restricțiile impuse de patroni (sau cum le-am spune azi, sponsori) primul fiind celebrul Lorenzo di Medici, apoi chiar papa Iulius al II-lea; despre rivalități cu alți artiști celebri (Bramante, Donatello, Leonardo da Vinci, Rafaelo, Brunelleschi, Botticelli etc.); despre întâlniri cu personalități marcante ale epocii renascentiste - Pico della Mirandola, Savonarola (cel ars pe rug pentru ideile sale de purificare a Bisericii).   
Partea mea preferată este cea dedicată pictării Capelei Sixtine, îndoielile, încercările repetate, pasiunea și anii de muncă investiți, provocările întâmpinate și depășite și ingeniozitatea reflectată în această operă de artă admirată secole la rând și care va rămâne un simbol al inspirației și aspirației pentru generații de artiști.
Romanul e structurat în 11 părți, o operă parcă deliberat imperfectă (12 ar fi sunat mai bine, nu?) care reflectă viața unui artist complet - sculptor, pictor, arhitect, inginer, poet - oare ce lipsește? 
O viață într-un volum aparent uriaș, cei aproape 90 de ani ai lui Michelangelo reflectă printr-o licență artistică 200 de ani de renascentism italian într-un roman excepțional pe care vi-l recomand.

*Coperta reprodusă mai sus e preluată de pe elefant.ro

Această recenzie participă la concursul de pe bookmag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu