Persoane interesate

sâmbătă, 11 februarie 2012

Martin Eden, ridicarea prin cultura

Dupa ce am citit manifestul pentru cultura si l-am impartasit aici pe blog, am gasit si exponentul literar reprezentativ (parerea mea) sau ceea ce se numeste in engleza "poster boy" pentru acest indemn cultural ... era sa zic patriotic, dar nu are legatura (ce ti-e si cu limba de lemn).
Martin Eden, romanul lui Jack London este un Bildungsroman (da, vocabularul comentariilor ma urmareste), un roman centrat pe viata si evolutia unui personaj, ambitia lui de a invata pentru a-si depasi conditia umila. Dar cum e vorba si despre conditia scriitorului si evolutia sa artistica, intra si la categoria Kustlerroman.
Ceea ce m-a impresionat este ca a ales educatia ca mod de a se ridica si ca nici educatia, nici celebritatea sau bogatia nu l-au facut sa uite de unde a plecat, nici nu l-au orbit.
Perioada victoriana, sistem de clase si multe preconceptii. Martin este analfabet, marinar si lucrator necalificat care accepta tot felul de slujbe, exponent al clasei de jos care se indragosteste de o fata din clasa de mijloc cu pretentii de inalta clasa. Ea il respinge pentru ca e mojic, needucat, sarac. Ambitia si dragostea il impinge sa-si depaseasca conditia si calea pe care o alege este educatia. Mai intai accepta orice slujba gaseste pentru a strange bani (inclusiv intr-o spalatorie), invata singur sa citeasca in restul timpului si in cele din urma ajunge scriitor celebru, bogat, curtat si admirat. Dupa ce a capatat recunoastere si avere Ruth vine la el sa-i accepte cererea in casatorie pe care mai demult o respinsese, dar acum Martin vede dincolo de frumusete, meschinaria si prejudecatile ei. 
Una dintre scenele memorabile pentru mine este un joc de perspective: sarac si needucat devenit scriitor celebru - Ruth intoarce placa - acum e destul de bun; Pe de alta parte, pentru vaduva la care sta in gazda, Martin e Domnul. Cand aceasta se imbolnaveste si Martin o ajuta sa termine de spalat si calcat toate rufele, este uimita si recunoascatoare pentru ajutorul lui (se pricepea mai bine decat ea la calcat corsete), a scazut putin in ochii ei - nu mai era Domnul scriitor, era la fel ca ea. 
Am citit romanul acesta acum vreo 10-12 ani asa ca aceasta e o prezentare a ceea ce mi-a ramas in minte.
Lecturi placute!
Pentru voi care a fost cartea care v-a marcat? V-a determinat vreodata o carte/un personaj sa schimbati ceva in viata voastra?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu