Persoane interesate

marți, 4 octombrie 2011

Welcome to the museum!


Cand ati fost ultima oara la un muzeu?
Eu am fost in 2006  ... cu forta, pentru ca prima excursie in care am mers cand am ajuns in Germania a fost in Elvetia, la Basel. Cand am auzit ca mergem la muzeu, mi-a picat fata. Dupa care ajungem la muzeu si aveau promotie: platesti un bilet si mergi la 2 muzee: unul cu arta clasica, altul cu arta moderna ... could this day get any worse?!?
Nu am alergie la arta, doar ca am ramas cu impresia, dupa o excursie fortata din timpul scolii, ca muzeele sunt plictisitoare, neinteresante etc. Si apoi, am admirat tablouri in poze pe internet, de ce sa irosesc o zi in Elvetia si vreo 7 Euro pe cateva ore de plictiseala?!?
Apoi am intrat in muzeu si mi-a trecut: am petrecut o zi minunata impreuna cu prietenii, admirand niste tablouri exceptionale, vorba aia nu toate muzeele au Monet, Manet, Van Gogh, Dali etc. Si am contemplat peisaje superbe si ne-am amuzat un pic la picturile abstracte din care nu intelegeam nimic (de cand editez la postarea asta mi-am adus aminte un 'abstract' pe care l-am admirat - Kandinsky) Si am vazut diferenta intre muzeu si "play slide show", percepi altfel imaginea reprodusa pe ecranul calculatorului si (culmea) realitatea tabloului inconjurat de alte tablouri, cat de mult conteaza asezarea si combinarea lor intr-o expozitie si nu neaparat vazute "in ordine alfabetica".
Dar cel mai tare a fost la muzeul de arta moderna: piese surprinzatoare, interesante, amuzante ... cea mai memorabila a fost o bucata de lemn, un butuc ars pe jumatate iar placuta spunea "Ohne Titel" (cred, nu prea s-a lipit germana de mine :) - ce poate fi mai memorabil decat ceva "fara titlu"?!?
So, mea culpa: muzeul sunt interesant si mai ales educativ (in sensul frumosului, esteticului, nu al indoctrinarii). Daca gasiti vreo oferta muzeala, profitati de ea, va fi un castig estetic si de liniste si relaxare a mintii de obositorul spectacol cotidian.

Sa fac un pas inapoi:
Am considerat pictura ca o reflectie a naturii si deci mi-am zis "de ce sa ma multumesc cu second-hand cand am la indemana experienta directa si personala?" Si pentru ca imi recunosc greselile si invat din ele, am aflat ca arta nu e realitate la mana a doua, nu e reflectie, ci transpunere si ca fiecare vede altfel lumea, surpride altceva, iar tabloul da posibilitatea privitorului de a vedea o alta realitate, o interpretare, deci o alta lume.

Aceasta postare se vrea o introducere pentru pagina pe care sper s-o construiesc cu postari despre arta, ceea ce admir eu, fara vreo pretentie de critic sau cunoscator de arta.
Fara a face un top al preferintelor, vor urma posturi cu poze de pe google (si ce muzeu virtual se gaseste aici!!) reprezentand tablouri admirate de mine, ce ma face pe mine sa spun THIS IS ART!
Azi va fi Dali, doar pentru ca iubesc tabloul asta (timpul e foarte important pentru mine, daca nu v-ati dat seama). Sper sa revin la Dali intr-un post separat.
The Persistence of Memory, 1931
... time is melting away ...

4 comentarii:

  1. Eu fost vara asta in Florenta, doar cu scopul de a vizita muzeele de acolo, mai ales Galeriile Academiei, mi-am implinit un vis din liceu... :)
    Laudabila initiativa ta, sincer, sper sa ai cat mai multi vizitatori...

    P.S Mie nu-mi place deloc Dali, apreciez suprarealismul, aprciez viziunea artistului, insa imi displace tehnica sa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Florenta - nu e asta orasul lui Michelangelo? Wow, atunci chiar ai avut un concediu foarte ... cultural, te invidiez (un pic si fara nimic negativ). Eu am ramas cu experienta din romanul lui Irving, Agonie si extaz.
    PS Multumesc, am ajuns sa inteleg ca vizitele la muzeu nu pot fi fortate, cine va dori sa 'intre' e binevenit.
    Cat despre Dali, nu vreau sa fac istorie sau critica de arta, fara curente, tehnici sau barfe despre viata personala - singurul meu criteriu este "imi place"

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaa, pentru David, am fost in Florenta, de fapt si de drept :p

    Ai mare dreptate, cel mai corect mod de a apecia arta (din punctul meu de vedere) este si cel mai simplu : "imi place sau nu..."
    Te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Michelangelo cu siguranta e pe lista mea de artisti preferati. Din nefericire operele lui chiar trebuie admirate direct,imaginile pe ecran sunt prea sarace.

    RăspundețiȘtergere