Persoane interesate

marți, 8 ianuarie 2013

presa ca mediu de raspandire

... voiam sa scriu "coruptie media", apoi "raspandire media" dar nu suna deloc cum trebuie - incerc o analogie medicala - conditiile 'favorabile' pentru raspandirea unei boli, iar boala secolului omenirii de cand exista pare sa fie violenta ... de la un cuvant la o palma la un razboi.
Eu evit televizorul si stirile, mai prind cate o secventa intamplator si cate un titlu in newsfeed pe FB, dar oricat as fi eu de 'in afara zonei de receptie' am auzit despre fata din India violata intr-un autobuz de 6 barbati si aruncata apoi sa moara fara ca nimeni sa faca nimic - asta s-a intamplat anul trecut, intre timp oamenii de acolo au inceput sa ia atitudine, iar televiziunile si presa in general ne tot povestesc si ne dau cat mai multe amanunte. Are si presa un rol important in informarea publicului si exista cazuri in care impactul a fost semnificativ si pozitiv. Dar cand citesc la cateva zile ca 7 tineri din Giurgiu au violat o fata de 14 ani, nu pot sa nu ma intreb daca n-or fi auzit stirile si nu asa le-a venit ideea. 
Mijloacele de informare sunt bune, ma bucur sa am acces liber si rapid la informatii din foarte multe domenii, dar sigur e bine ca toata lumea sa aiba acces la toate informatiile? Am vazut acum cativa ani un film cu unul care a pus o bomba, a sunat sa anunte si apoi le-a trimit link-ul sa le arate de unde a luat reteta - totul intr-un protest impotriva a 'prea multe informatii pe internet'. 
Stirile, filmele ... toate imi par surse de informare DIY "cum sa ..." faci diverse nebunii care te fac cunoscut/bogat/cool etc. ... copii si adolescenti care masoara stima de sine in "hits and going viral on youtube"  si aleg violenta (diverse forme) de prea multe ori pentru acele 5 minute de faima. 
(referinta vaga aici) am prins cateva cuvinte despre cenzurarea internetului intr-o tara musulmana impotriva coruptiei Occidentului (iertati ignoranta, nu eram foarte atenta) - toata lumea se grabeste sa condamne si sa spuna ca statul si liderii religiosi exagereaza in astfel de tari si intr-o anumita masura sunt de acord. Dar de ce trebuie acces liber la retete pentru bombe, arme biologice, pornografie infantila etc.  Una e sa cauti reteta de alba-ca-zapada, alta e sa cauti cel mai nou drog, cum se cultiva, eventual si de unde sa-l cumperi/comanzi sau cum se face o bomba din ingrasaminte.

Libertate, libertate ... dar n-ar fi bine sa existe niste limite?

P.S. Nu e chiar postarea nimerita pentru un "blog despre frumusetea lumii", dar si lumea asta se intampla sa nu fie perfecta. Pentru frumusete, va trimit la pagina 'cu pene', pun niste poze noi.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu